Nijland speelt met foute zanger

Cabaret

In andere handen

Door Theo Nijland. Tournee t/m 18 dec. Inl: theonijland.nl ****

Een Nederlandse operetteheld die tijdens de Tweede Wereldoorlog een favoriet van Adolf Hitler was en nu, na lange jaren, weer eens in eigen land komt optreden – dat moet Johan Heesters zijn, al heeft hij hier een andere naam gekregen. Theo Nijland, de gedistingeerde liedjeszanger, speelt dat hij een toevallige ontmoeting met deze hoogbejaarde heeft. Nijland speelt ook zijn tegenspeler: breekbaar, hoesterig en nog altijd geneigd zich vrij te pleiten van zijn imago als de zanger die fout was. De man belijdt zijn liefde voor de muziek, verdedigt zijn optreden in oorlogstijd („hoe kan muziek schuldig zijn?”), stelt vast dat de Führer altijd aardig voor hem was („ein netter Kerl”), spreekt honend over Brecht en Dietrich en barst ten slotte uit in een aangrijpend verhaal over zijn nog altijd omstreden propagandabezoek aan het concentratiekamp Dachau.

Samen met regisseur Daniël Samkalden heeft Nijland een muzikaal mozaïek op de vierkante millimeter gemaakt, met intrigerende geluidseffecten en nummers in zijn eigen unieke, grillige stijl: veel liefdesliedjes met poëtische parlandopassages, maar ook het bitterzoete It’s allright with me van Cole Porter en het kordate Oh komm ihr Ballsirenen van Franz Léhar uit het Heesters-repertoire. Het vloeit allemaal wondermooi samen in een voorstelling die een navrant soort weemoed ademt.

Henk van Gelder