Na 1993 weer titel bridgers

Het Nederlands open team heeft zaterdag in eigen land de Bermuda Bowl veroverd, de wereldtitel bridge. In een finale over 128 spellen versloeg Nederland tegenstander Verenigde Staten 2 met 300 tegen 255 wedstrijdpunten.

De Bermuda Bowl geldt als de belangrijkste titel in de bridgewereld. Eén keer eerder won Nederland dit prestigieuze kampioenschap. Dat was in 1993 in Chili. Van dat winnende team is op dit moment alleen nog de 49-jarige Bauke Muller over. Hij speelt tegenwoordig met de twaalf jaar jongere Simon de Wijs, die zich in de finale onderscheidde met schitterend tegenspel.

Muller was erg tevreden over zijn partner en natuurlijk ook over zijn tweede wereldtitel. „De Bermuda Bowl winnen in eigen land is heel speciaal”, verklaarde de Nederlandse bridger zaterdag na afloop.

De andere Nederlandse paren bestaan uit Sjoert Brink met Bas Drijver en Louk Verhees met Ricco van Prooijen. Daniel Zagorin, speler en sponsor van team 2 van de VS is zo onder de indruk van Brink en Drijver, dat hij de jonge bridgers een lucratief contract heeft aangeboden in het Amerikaanse professionele circuit.

Brink ziet de Nederlandse wereldtitel als een overwinning van het nieuwe bridge. „De huidige top verjongt snel. Dat geeft het bridge nieuw elan. De jeugd speelt veel en veel agressiever dan de oudere garde”, zegt Brink. Een illustratie van deze ontwikkeling was de overwinning van een jong team uit Israël dat een lange neus trok naar de rest van de bridgewereld. De junioren wonnen het WK Transnationals, het sterk bezette troosttoernooi waaraan de spelers deelnamen die uitgeschakeld waren in de Bermuda Bowl.

Behalve dat Nederland zich twee jaar lang als sterkste bridgeland van de wereld mag beschouwen, kan de organisatie in Veldhoven terugkijken op een geslaagd wereldkampioenschap. „Onze missie was het WK van de spelers te organiseren. Ik denk dat wij dat aardig voor elkaar hadden”, stelt een trotse Eric Laurant, die in Veldhoven een dubbelrol vervulde. Hij was captain van het winnende team en tevens voorzitter van het WK.

Ook sponsor Hans Melchers was tevreden. Hij keek alvast vooruit naar het volgende WK, in 2013 op Bali. „Daar gaan we op reprise. Ik ga de hele selectie steunen. Niet alleen van mijn eigen club ’t Onstein, maar ook talenten van andere clubs.”