‘Mauro voorlopig niet terug naar Angola’

De 18-jarige asielzoeker Mauro Manuel vorige week tijdens de commissievergadering over zijn uitzetting. Foto NRC / Roel Rozenburg

De 18-jarige asielzoeker Mauro Manuel hoeft voorlopig niet terug naar Angola. De uitgeprocedeerde asielzoeker mag in Nederland zijn aanvraag voor een studievisum afwachten. Een politiek compromis om dat te bereiken is op dit moment in de maak, meldt de NOS.

In Den Haag voerde het ernstig verdeelde CDA overleg met de oppositiepartijen over de kwestie. Volgens de regels zou Mauro eerst terug moeten naar Angola om daar een aanvraag te doen en de beslissing af te wachten. Het compromis dat in de maak zou zijn stelt dat Mauro de aanvraag vanuit Nederland zou mogen doen. Ook de VVD en de PVV zouden geen problemen hebben met deze oplossing, aldus de NOS. Het CDA wil wel voorkomen dat andere asielzoekers hiervoor ook in aanmerking zouden mogen komen.

CDA in lastig parket vanwege Mauro

De uitzetting van Mauro heeft het CDA is een lastig parket gebracht. De meeste fractieleden steunen Mauro’s uitzetting, maar veel partijleden zijn er op tegen. Op het najaarscongres van de partij werd dit weekend een resolutie aangenomen die oproept tot “een humaan beleid” ten aanzien van minderjarige vreemdelingen. Die resolutie zorgde er voor dat het felle debat uitbleef tijdens het congres, maar bracht het CDA niet dichter bij een oplossing, schrijven politiek redacteuren Annemarie Kas en Freek Staps vandaag in NRC Handelsblad.

“Iedere CDA’er legt de motie over minderjarige asielzoekers uit op een manier die hém goed uitkomt. De partijleiding vindt dat de partij zich achter Leers’ beleid heeft geschaard. Daar denken de ‘dissidenten’ in de Kamerfractie, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, anders over.”

Vandaag verspreidde Mauro, een dag voordat de Tweede Kamer over de zaak stemt, een brief waarin hij aan de Kamer vraagt om in Nederland te mogen blijven.