Mauro en euro zetten CDA en PvdA onder hoogspanning

In Den Haag zijn alle ogen gericht opde CDA-fractie en de twee ‘dissidenten’. Splijt de zaak-Mauro morgen de partij?

De CDA-fractie móét morgen kiezen: willen we Mauro Manuel helpen, onze eigen dissidenten gelijk geven en de leden een goed gevoel geven? Of blijven we de coalitie trouw, volgen we het besluit van onze eigen minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) en houden we vast aan de uitzetting van Mauro?

Het is een lose-lose situatie. Stel dat de fractie denkt: we volgen de lijn van Ad Koppejan en Kathleen Ferrier. In dat geval zullen de Kamerleden proberen de uitzetting van Mauro te voorkomen, maar heeft de fractie een enorme draai gemaakt.

De andere uitweg is een gekunstelde: ervoor zorgen dat Mauro de aanvraag van een studievisum in Nederland kan doen. Volgens de regels moet hij daarvoor naar Angola en de beslissing op de aanvraag daar afwachten. Dat kan maanden duren. Onacceptabel voor de ‘dissidenten’, omdat het feitelijk uitzetting betekent.

Wil het CDA Mauro in Nederland houden, dan moet de fractie een verbond sluiten met oppositiepartijen. De Kamer stemt morgen over voorstellen van PvdA, de ChristenUnie, D66 en GroenLinks die het studievisum voor Mauro aantrekkelijker moeten maken. Coalitiegenoot VVD en gedoger PVV zullen dit soort uitwegen niet steunen.

Het is nauwelijks denkbaar dat het CDA afstand durft te nemen van de coalitie, juist als het om asiel en immigratie gaat . De PVV gedoogt dit kabinet omdat ze een streng asiel- en immigratiebeleid wil. PVV-leider Wilders aarzelt niet om Leers terecht te wijzen als deze zich naar zijn oordeel iets te positief uitlaat over immigratie. Het laat zich raden hoe Wilders zal reageren als het CDA zijn eigen weg gaat. Optie twee is fijner voor de verhoudingen in de coalitie: benadrukken dat regels regels zijn, en de pijn van het impopulaire besluit dragen. Onvermijdelijk is de uitleg dan dat het CDA opnieuw buigt voor de PVV. Het versterkt het beeld van een partij zonder zelfvertrouwen die bij weinig kiezers meer in de smaak valt. De slechtste peiling ooit, afgelopen weekend, bevestigde dat: het CDA zou nu slechts elf zetels halen.

Ook de sfeer binnen de fractie zal er niet beter op worden: Koppejan en Ferrier hebben altijd gezegd dat uitzetting van Mauro onvoorstelbaar is. Toch akkoord gaan is funest voor hun geloofwaardigheid. Voor hen een goede reden om in het uiterste geval tegen de fractie in te gaan. Dat zou voor het CDA uitzonderlijk zijn. Vicepremier Verhagen waarschuwde zaterdag dat hij eensgezindheid verwacht. Ook fractievoorzitter Van Haersma Buma liet blijken vooral bezig te zijn met het sluiten der rijen.

Koppejan wil „een open discussie”. Het is de vraag hoeveel van deze open discussies het CDA in deze coalitie nog nodig zal hebben. En hoeveel de partij, en de coalitie, er kunnen verdragen.

Commentaar: pagina 2

In het nieuws: pagina 4-5 Opinie: 14-15