Luchtaanval op vluchtelingenkamp Somalië - 5 doden, 45 gewonden

FILE - In this Tuesday, Oct. 18, 2011 file photo, Kenyan military board a truck headed to Somalia, near Liboi at the border with Somalia in Kenya. Kenyan troops will stay in southern Somalia until Kenyans feel safe again, the chief of Kenya's armed forces said Saturday, Oct. 29, 2011 raising questions about whether Kenya risks becoming bogged down in an open-ended occupation of its war-ravaged neighbor. (AP Photo, File) Keniaanse militairen die onderweg zijn naar Somalië eerder deze maand. Foto AP

Bij een luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Somalië zijn gisteren vijf mensen omgekomen en 45 mensen gewond geraakt, onder wie voornamelijk vrouwen en kinderen. Dat meldt hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AzG) ​​vandaag.

Een woordvoerder van het Keniaanse leger bevestigt dat militaire vliegtuigen het stadje Jibil, waar het kamp is gelegen, hebben bestookt. Daarbij zijn volgens de woordvoerder tien Al-Shabaab-strijders omgekomen. Hij weersprak berichten dat er burgerslachtoffers zijn gemaakt.

Gautam Chatterjee, hoofd van de missie voor Artsen zonder Grenzen in Somalië, vertelt aan persbureau Reuters:

“In ons ziekenhuis in Marare zijn 31 kinderen, negen vrouwen en vijf mannen binnengebracht. Allen hebben verwondingen door granaatscherven. Onder de doden bevinden zich drie kinderen en een man en een vrouw.”

Drie weken geleden vielen Keniaanse troepen Somalië binnen om een offensief te beginnen tegen Al-Shabaab. Een reeks ontvoeringen van buitenlanders in Kenia, vermoedelijk door leden van de terreurorganisatie, waren hiervoor de aanleiding. Al-Shabaab heeft deze inval aangegrepen om te dreigen met meer aanslagen.

Toch zal het Keniaanse leger zich niet terugtrekken, liet generaal Julius Karangi zaterdag weten. Volgens hem zullen de operaties in het zuiden van Somalië doorgaan totdat de Keniaanse bevolking weer veilig is.

    • Marije Willems