Libië bevestigt bezit chemische wapens

Libya's National Transitional Council premier Mahmud Jibril addresses a press conference in Tripoli October 30, 2011. Misrata militias are carrying out revenge attacks on the displaced residents of the nearby town of Tawargha, a stronghold of Moamer Kadhafi loyalists during Libya's eight-month conflict, a rights group said on Sunday. AFP PHOTO / MARCO LONGARI De Libische interim-premier Mahmoud Jibril bevestigde gisteren tijdens een persconferentie in Tripoli dat Libië chemische wapens bezit. Foto AFP / Marco Longari

Libië bezit chemische wapens. Dat heeft interim-premier Mahmoud Jibril gisteren bevestigd. Hij kondigde aan dat buitenlandse inspecteurs later deze week in het land arriveren om het wapenarsenaal te onderzoeken.

Volgens Jibril hecht zijn land geen waarde aan het wapentuig.

“We verzekeren u graag dat het nieuwe Libië een vreedzaam Libië zal zijn, en het in ons belang is om Libië van wapens te ontdoen”, aldus de interim-premier.

Vorige week meldde Ian Martin, de VN-gezant voor Libië, aan de VN-Veiligheidsraad dat er niet aangegeven chemische wapens in het land aanwezig waren. Volgens Martin is er onder Gaddafi een voorraad van de schouder af te vuren luchtdoelraketten aangelegd, die groter was dan enig ander land dat deze wapens niet zelf produceert.

De VN-gezant sprak zijn zorg uit over de plundering en verspreiding van deze en andere wapens. Ook toonde Martin zich bezorgd over nieuw gelegde mijnen, en de controle over chemisch en nucleair materiaal in het land.

Jibril verstrekte geen nadere details over de chemische wapens.

“Internationale organisaties ontfermen zich over deze zaak.”

    • Marije Willems