Kramer is 'gewoon' weer de allersnelste

Een week voor de NK afstanden, de officiële start van het schaatsseizoen, heeft Sven Kramer ondubbelzinnig bewezen dat hij zal meedoen om de titel op de vijf kilometer. Bij een trainingswedstrijdje in Thialf kwam hij zaterdag op de drie kilometer tot een razendsnelle tijd van 3.42,92. Hij versloeg zijn ploeggenoten Wouter Olde Heuvel (3.44,35) en Jan Blokhuijsen (3.45,08), die de afgelopen weken al toonden goed in vorm te zijn.

Kramer (25) reed zijn laatste officiële wedstrijd in maart 2010, toen hij voor de vierde keer op rij wereldkampioen allround werd. Na fysieke en mentale problemen overwoog hij vorig seizoen zelfs te stoppen. Maar sinds afgelopen zomer zijn bovenbeenblessure is genezen, lijkt hij met reuzensprongen op weg naar zijn oude topniveau.

Op trainingskamp in Inzell reed Kramer de afgelopen weken zonder tegenstander goede tijden op drie (3.44,88) en vijf kilometer (6.23,05). Hij is in de aanloop naar het seizoen ‘gewoon’ weer de snelste schaatser van allemaal op de vijf kilometer. Zijn 3.42,92 van afgelopen weekeinde is de tweede wereldseizoentijd. De Amerikaan Jonathan Kuck kwam begin oktober in Milwaukee tot 3.42,69.

Andere buitenlandse concurrenten van Kramer reden afgelopen weekeinde snel bij de Frillensee Cup in Inzell. De Fransman Alexis Contin, dit seizoen nieuw in de Noorse CBA-ploeg van coach Peter Mueller, won de drie kilometer in 3.43,30. Hij bleef zijn ploeggenoten Joel Eriksson (3.44,17) en Håvard Bøkko (3.44,37) voor.

De Rus Ivan Skobrev – die vorig jaar Europees en wereldkampioen allround werd bij afwezigheid van Kramer – won bij de Russische afstandskampioenschappen in Kolumna de 1.500 (1.46,91) en 5.000 meter (6.27,80). Maar Kramer is nu alweer sneller.