Kortkolom kunst

Postuum album Amy Winehouse komt op 5 december uit

LONDEN. Op 5 december verschijnt een nieuw album van de op 23 juli overleden Amy Winehouse. Op de plaat staan nooit eerder verschenen nummers en andere versies van Winehouse’ hits. De titel is Amy Winehouse Lioness: Hidden Treasures. De muziek op de plaat „varieert van jazz tot hiphop”, zegt Amy’s vader Mitch in de Britse krant The Sun. Producers Mark Ronson en Salaam Remi hebben voor de plaat uren materiaal van Winehouse doorgenomen. „Het was erg moeilijk”, vertelt Remi. „Tussen de opnamen door is een aantal gesprekken te horen, die waren erg emotioneel.” Op het album staan twaalf nummers, Winehouse zingt onder meer over affaires van haar ex Blake Fielder-Civil en haar strijd met drank en drugs. Ook Amy’s duet met Tony Bennett, Body & Soul, staat op de plaat. Het was de laatste opname die Winehouse maakte. (Novum)

Bulgaar wint prijs filmfestival Leiden

Leiden. De Bulgaarse regisseur Konstantin Bojanov heeft zaterdagavond de distributieprijs van het Leids Film Festival, de Iron Herring-award, gewonnen. Dit betekent dat de distributeur die zijn film Avé aankoopt en uitbrengt in de Nederlandse bioscopen 10.000 euro krijgt. In de film ontmoet het 17-jarige weggelopen meisje Avé tijdens het liften een jongen die Kamen heet. Bij elke rit bedenkt Avé een nieuwe identiteit voor hen; dat brengt hen in de problemen. (Novum)

Gemeentemuseum en ADO werken samen

Den Haag. Het Gemeentemuseum Den Haag en voetbalclub ADO Den Haag hebben een samenwerkingsverband gesloten als ‘maatschappelijke partners’. „Het doel is dat elk kind in Den Haag minimaal 1× in zijn jeugd in het Gemeentemuseum en bij ADO Den Haag is geweest”, zegt museumdirecteur Benno Tempel. Kinderen van 5 tot en met 12 jaar kunnen vanaf 1 november een speciale route door het museum lopen, waarin voetbal en kunst centraal staan. Wie deze tour doet, krijgt een poster van ADO’s selectieploeg, gefotografeerd voor Mondriaans Victory Boogie Woogie. (NRC)