Kortkolom buitenland

België stopt langzamer met nucleaire energie

Rotterdam. België stelt de geplande sluiting van al zijn kerncentrales uit als blijkt dat er onvoldoende alternatieve energiebronnen zijn. Dat hebben zes partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering gisteren besloten, zo melden Belgische kranten. Een plan uit 2003 voorziet in de sluiting van alle zeven kernreactoren tussen 2015 en 2015. De federale stroomtoezichthouder Creg waarschuwde onlangs voor grote tekorten. (NRC)

Plevneliev is nieuwe president Bulgarije

Sofia. Rossen Plevneliev, de kandidaat van de regerende conservatieve partij, is gisteren gekozen tot de nieuwe president van Bulgarije. Volgens de vrijwel volledige uitslagen kreeg hij 52,5 procent van de stemmen, tegen 47,4 procent voor zijn socialistische rivaal Ivailo Kalfin. Het was de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Het presidentschap is een overwegend ceremoniële functie in Bulgarije. De partij van premier Boiko Borissov won ook de de lokale verkiezingen die tegelijk met de presidentsverkiezingen werden gehouden. (AFP, AP)

Vijf burgers gedood bij luchtaanval Kenia

Mogadishu. Bij een Keniaanse luchtaanval op een vluchtelingenkamp in Somalië zijn gisteren vijf mensen omgekomen en 45 mensen gewond geraakt, onder wie vooral vrouwen en kinderen. Dat meldt hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen vandaag. Een Keniaanse legerwoordvoerder bevestigt de luchtaanval, maar ontkent dat er burgers zijn gedood. Hij zegt dat tien strijders van de terreurorganisatie Al-Shabaab zijn omgekomen. Vanochtend verklaarden de Somalische en Keniaanse regeringen militair te gaan samenwerken tegen hun gemeenschappelijke vijand Al-Shabaab. (AP, Reuters)

Klokkenluider krijgt vier jaar cel in Israël

Jeruzalem. Een Israëlische ex-soldaat die heeft erkend militaire stukken te hebben doorgespeeld aan een journalist, is gisteren tot 4,5 jaar celstraf veroordeeld wegens spionage. De beklaagde, Anat Kamm, zei dat ze het publiek wilde informeren over oorlogsmisdrijven tegen de Palestijnen en daarom meer dan 2.000 documenten tussen 2005 en 2007 had gekopieerd en doorgespeeld aan een journalist van de krant Haaretz. (AP)

Saoediër: 1 mln dollar voor gevangen Israëliër

Riad. Een Saoedische prins heeft een beloning voor het gevangennemen van een Israëlische militair verhoogd naar 1 miljoen dollar. De prominente geestelijke, sjeik Awadh al-Qarani, had 100.000 dollar toegezegd voor degene die een Israëlische militair ontvoert om te ruilen tegen Palestijnse gevangenen. Prins Khaled bin Talal zei tegen het tv-station Al-Daleel dat hij zijn aanbod had gedaan na Israëlische doodsdreigementen tegen Qarani. Qarani kwam in actie na uitwisseling van meer dan 1.000 Palestijnse gevangenen tegen de Israëlische militair Gilad Shalit. (AP)

Weer straf voor Seselj wegens minachting hof

Den Haag. Het Joegoslavië-tribunaal heeft de Servische ultranationalist Vojislav Seselj veroordeeld tot achttien maanden celstraf voor minachting van het hof. Seselj heeft tijdens zijn verblijf in Scheveningen, waar hij sinds 2003 in voorarrest zit, een boek gepubliceerd. Daarin onthult hij de identiteit van tien beschermde getuigen. In 2009 kreeg Seselj al 15 maanden celstraf voor het onthullen van de identiteit van beschermde getuigen. Seselj is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. (NRC)