Kortkolom binnenland

Twee arrestaties na Turkse betoging

Den Haag. Een Turkse demonstratie in Den Haag tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK is gisteren rustig verlopen. De betoging trok volgens de politie zo’n zevenhonderd man naar het Malieveld. Een week eerder liep een Turkse manifestatie in Amsterdam uit op rellen bij een Koerdisch centrum. Om rellen te voorkomen, was de politie gisteren in Den Haag massaal aanwezig. Na afloop van de betoging, waarbij onder meer toespraken werden gehouden tegen de PKK, sloot de politie straten af om te voorkomen dat de demonstranten naar het centrum zouden trekken. Aan het einde van de middag ontstonden ongeregeldheden in de wijk Transvaal. Volgens de politiewoordvoerder zijn twee mensen aangehouden.(NRC)

Haagse Chinezen opgelicht met ritueel

Rotterdam. Chinese oplichters troggelen landgenoten in Den Haag geld en sieraden af met een mysterieus ritueel. In de afgelopen maanden zijn al zeker zeven mensen slachtoffer geworden van de bende, meldt de politie. In de binnenstad worden Chinese vrouwen op straat aangesproken met de mededeling dat een familielid iets ergs zal overkomen. Alleen door iets kostbaars op te offeren, kan dat volgens de oplichters worden voorkomen. De slachtoffers worden uitgenodigd mee te doen aan een ritueel waarvoor zij een tas vol geld en sieraden meenemen, die vervolgens moet worden afgestaan. In het kader van het ritueel mogen ze de tas pas een paar dagen later weer openmaken. Dan blijken de kostbaarheden vervangen door flesjes water. (NRC)

Olifant klimt uit gracht Dierenpark Emmen

Rotterdam. Radza, de 45-jarige mannetjesolifant die gisteren in Dierenpark Emmen door een andere olifant in een greppel werd geduwd, is daar vanochtend zelf uitgeklommen. Verzorgers hebben hem met brood en meloenen terug naar zijn stal gelokt, meldt een woordvoerder van de dierentuin. De olifant brak bij zijn val een slagtand en liep een schaafwond op zijn slurf op. De duizend bezoekers die gistermiddag in de dierentuin aanwezig waren, moesten halsoverkop vertrekken omdat het risico bestond dat de olifant de gracht aan de verkeerde kant zou verlaten en het publiek zou inlopen. Radza is niet de eerste olifant die in de greppel rond het olifantenverblijf terechtkwam. In 2009 moest Annabel worden afgemaakt nadat ze bij een val een wervel brak. De bodem van de gracht is daarna opgehoogd. (NRC)

Toezicht kinderopvang slecht in 41 gemeenten

Den Haag. Het toezicht op de kinderopvang is in 41 gemeenten niet in orde. Dat blijkt uit een overzicht dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) zaterdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In 173 andere onderzochte gemeenten is het toezicht wel in orde. De 41 gemeenten schieten onder andere te kort in het jaarlijks controleren van de kinderopvanglocaties. Kamp kondigde eerder al aan het budget voor toezicht en handhaving te verhogen. Vanaf volgend jaar krijgen gemeenten daarvoor 13 miljoen euro extra. (Novum)