'Kevin Blom ziet dingen die er niet zijn'

De aandacht na Twente-PSV ging uit naar arbiter Blom, vanwege de rode kaart voor Strootman. De PSV’er kreeg een schikkingsvoorstel van twee wedstrijden schorsing.

De vertwijfelde reactie van Kevin Strootman was zaterdagavond het moment van de wedstrijd. De 21-jarige middenvelder van PSV sloeg na de rode kaart van scheidsrechter Kevin Blom de handen voor zijn ogen en moest door ploeggenoten in bedwang worden gehouden. Woedend verliet Strootman het veld en zag even later voor een televisiescherm in de catacomben van de Veste hoe FC Twente via invaller Leroy Fer voor de gelijkmaker zorgde. En weer gingen de handen voor de ogen van Strootman.

De rode kaart voor de international was het onderwerp van gesprek na de enerverende topper tussen FC Twente en PSV (2-2). Beide partijen waren het erover eens dat Blom het duel tussen Strootman en Twente-spits Luuk de Jong verkeerd had beoordeeld. „Ik vond het nog niet eens geel”, zei Alfred Schreuder, assistent-coach van FC Twente. Hoofdtrainer Co Adriaanse nam het woord „dubieus” in de mond. PSV-coach Fred Rutten voelde zich „bestolen” en weigerde Blom een hand te geven. Strootman verbeet zich en zweeg hoofdschuddend. „Anders ga ik verkeerde dingen roepen.” Blom zei niets en verdween als een dief in de nacht uit Enschede.

Mario van der Ende volgde de wedstrijd thuis voor de televisie en gaf via Twitter (@MariovanderEnde) direct commentaar op de wedstrijd. De conclusie van de voormalige topscheidsrechter: ‘Rode kaart voor Kevin Strootman zwaar overdreven. Dat wordt weer seponeren’. In een volgende tweet legde Van der Ende aan zijn 3.727 volgers uit waarom: ‘Overtreding Kevin Strootman was niet met buitensporige inzet, was geen ernstig gemeen spel en was geen gewelddadige handeling’.

Een dag later sprak Van der Ende in een telefonisch gesprek desgevraagd zijn zorgen uit over het niveau van de arbitrage in Nederland. „Behalve vorige week bij Ajax-Feyenoord is er bij iedere topper dit seizoen wel wat misgegaan”, stelt Van der Ende. „En dan heb ik het over grote waarnemingsfouten waardoor wedstrijden worden beïnvloed. Probleem is dat de scheidsrechters zelf denken dat het allemaal goed gaat. En dat zelfbeeld moet veranderen.”

Van der Ende ziet Bloms beslissing niet als een incident. „Nee, daarvoor is de afgelopen jaren te veel met hem voorgevallen”, zegt de ex-arbiter die meer dan zeshonderd wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal heeft gefloten. „Neem alleen al de twee rode kaarten die Blom vorig seizoen aan Arjan Swinkels van Willem II gaf. Beide keren werd de zaak geseponeerd. Begin september kwam hij in opspraak bij Schotland-Tsjechië, toen hij de Tsjechen een omstreden strafschop gaf. Het lijkt erop dat Blom dingen ziet die er niet zijn.”

Volgens Van der Ende, uitgeroepen tot scheidsrechter van de vorige eeuw, moet Blom hulp zoeken. „Dit soort fouten is nu zo vaak gemaakt, dat hij ermee achtervolgd kan worden”, aldus Van der Ende. „Ik denk dat Blom specialisten moet raadplegen. En dan denk ik aan een sportpsycholoog. Een aantal vragen zal beantwoord moeten worden. Waarom neem ik bepaalde beslissingen? Hoe interpreteer ik situaties? En klopt mijn zelfbeeld?”

Van der Ende heeft wel een idee waar de basis van het probleem ligt. „Ik wil niet op de stoel van een psycholoog gaan zitten, want dat ben ik niet. Maar ik denk dat de huidige generatie arbiters eerder de rol van scheidsrechter acteert, dan dat ze het echt zijn. Ze willen zich nadrukkelijk profileren. De wijze waarop Blom coach Fred Rutten van PSV nog voor de rode kaart toesprak was overdreven. Met enorm veel gebaren. Allemaal body language. Maar misschien komt dat door de televisiespotjes waarin de scheidsrechters tegenwoordig acteren voor ARAG (een juridisch dienstverlener en sponsor van de KNVB, red.). Ze zijn met hun kop op de televisie en gaan zich daardoor anders gedragen.”

Het is niet de eerste keer dat Blom na FC Twente-PSV zwaar onder vuur kwam te liggen. In april van dit jaar zag hij tijdens de topper over het hoofd dat PSV’er Jeremain Lens op de achterlijn de bal met zijn hand wegsloeg. Blom had echter het geluk dat FC Twente met 2-0 won. Blom destijds schuldbewust: „Het had rood en een strafschop moeten zijn. Hier baal je gewoon van. Het is een cruciaal moment in een wedstrijd. Heel erg naar.”

Blom trok zaterdagavond niet nog een keer het boetekleed aan. Na afloop ontvluchtte hij het stadion om de pers te ontlopen. „Een zwaktebod”, oordeelt Van der Ende over de scheidsrechter die samen met Björn Kuipers deel uitmaakt van de elitelijst van Europese arbiters. „Je kunt toch gewoon uitleggen wat je hebt gezien? Maar ja, als dit probleem tweewekelijks terugkeert, dan wordt het misschien anders. Als kaarten steeds in twijfel worden getrokken moet je oppassen. Dan wordt het voer voor psychologen.”

Blom gaf een dag later via de NOS alsnog zijn visie op de rode kaart. „Strootman bracht de veiligheid van De Jong ernstig in gevaar. Je kunt van mening verschillen over de kleur van de kaart, maar het was in principe een gevaarlijke overtreding met gelukkig een redelijke afloop. Ik ben benieuwd hoe de reacties zouden zijn geweest als er – door deze tackle van de zijkant – een ernstige blessure was ontstaan. Het oordeel is nu aan de aanklager.”

De KNVB laat in een reactie weten niets over het functioneren van Blom te kunnen zeggen. „Het presteren van Kevin Blom is een interne aangelegenheid. Net zoals bij elk andere organisatie. Dit is iets tussen de arbiter en de bond en onderdeel van het gehele training- en coachingstraject”, aldus een woordvoerder van de voetbalbond.

De aanklager betaald voetbal heeft Strootman vandaag een schikkingsvoorstel gedaan van twee wedstrijden waarvan één voorwaardelijk voor „ernstig gemeen spel”. AlsStrootman de schikking niet accepteert, zal hij morgen voor de tuchtcommissie moeten verschijnen.

PSV-trainer Fred Rutten had zaterdag al aangekondigd dat de club een eventuele straf van Strootman zal aanvechten. „Als Kevin voor deze overtreding wordt geschorst, is dat de grootste kolder die er bestaat.”