Johan van der Gracht, 78 jaar, CDA-lid uit Hengelo, Overijssel

Utrecht : 29 oktober 2011 CDA najaarscongres. CDA-partijlid Van der Gracht. foto © Roel Rozenburg

Waarom bent u hier? „Omdat het het congres is. Ik was al lid van de KVP in 1960 en ben bijna altijd naar het CDAcongres gekomen.” Wat heeft regeringsdeelname het CDA gebracht? „Het CDA heeft zijn verantwoordelijkheid genomen door in het kabinet te stappen. Dat dat moest, was de fout van de andere partijen. De PvdA had Balkenende nooit mogen laten vallen. Zij hebben de andere volkspartij, het CDA, kapotgemaakt. In het kabinet hebben we wel zeer gekwalificeerde mensen. En we hebben het gezien de moeilijke omstandigheden goed gedaan. De eurocrisis is, voor zover dat mogelijk is, goed aangepakt.” Heeft het CDA een leiderschapsprobleem? „Ja. Wie de leider moet worden? Dat is een goeie vraag. Ik zou geen concrete man of vrouw kunnen noemen. Het moet wel iemand zijn die verstand heeft van economie. En die begrijpt dat ook het platteland belangrijk is.” Wat moet de fractie besluiten over Mauro? „Voor een verblijfsvergunning stemmen. Vanuit christen-democratische idealen is het dwaas om zo’n nette jongen terug te sturen. Ik wil Leers niet afvallen, maar het heeft er alle schijn van dat hij zich onder druk van de gedoogpartner zo formeel opstelt. Dan daag ik Leers uit: laat de PVV ons maar afvallen.”