Ibrahim Wijbenga, 34 jaar, Raadslid uit Eindhoven

Utrecht : 29 oktober 2011 CDA najaarscongres. CDA-partijlid Wijbenga. foto © Roel Rozenburg

Waarom bent u hier? „Ik zou hoe dan ook naar het CDA-congres komen als raadslid. Maar werd daar extra toe aangespoord door de zaak-Mauro.” Wat heeft regeringsdeelname het CDA gebracht? „Ik was tegen de gedoogconstructie. En nu vind ik dat wij ons veel te veel de maat laten nemen door de PVV. Het beeld is dat wij het zwakke broertje van de coalitie zijn. De VVD blijft keurig op peil en wordt gezien als leidinggevend. En ook de PVV blijft sterk in het zadel. We moeten onze eigen afwegingen durven maken en dat ook durven zeggen tegen Wilders, ook als dat een kabinetscrisis veroorzaakt. Het gedoogakkoord moet, als dat nodig is, ter discussie worden gesteld.” Heeft het CDA een leiderschapsprobleem? „Wellicht wel. Wie de leider moet zijn? Hopelijk iemand uit de grote steden. Leonard Geluk bijvoorbeeld, oud-wethouder in Rotterdam.” Wat moet de fractie besluiten over Mauro? „Voor een verblijfsvergunning stemmen. En in bredere zin: als mensen zich verdienstelijk kunnen maken, mogen ze van mij blijven. Ik vind het een minister onwaardig dat hij zich de maat laat nemen door de PVV. Daar word ik op straat op aangesproken, zodat ik me bijna ga schamen als CDA’er. ”