Hongaar Albert (70) overleden

De Hongaarse oud-topvoetballer Florian Albert is op 70-jarige leeftijd overleden. Dat meldde zijn voormalige werkgever Ferencváros vanochtend. De club maakte geen doodsoorzaak bekend. Albert onderging vorige week een hartoperatie.

De midvoor won in 1967 de Gouden Bal voor beste voetballer van Europa. Hij is nog altijd de enige Hongaar die deze prijs won.

Albert debuteerde op zestienjarige leeftijd in 1958 voor Ferencváros. Hij zou die club zijn hele carrière, die hij in 1974 afsloot, trouw blijven. In 537 wedstrijden scoorde Albert 383 keer. Daarmee hielp hij de club uit Boedapest aan vier Hongaarse titels en een bekerwinst. Sinds 2007 draagt het stadion van Ferencváros zijn naam.

Als international debuteerde hij in 1959, na het tijdperk van de ‘Magische Magyaren’, de wonderploeg die in 1954 de WK-finale verloor van West-Duitsland. Albert speelde de WK’s van 1962, toen hij topscorer werd, en van 1966. Ook won hij in 1960 brons op de Olympische Spelen van Rome. Op het EK van 1964 werd hij met Hongarije ook derde. In 75 interlands scoorde hij 31 keer. (Novum)