Hoe vaart ondertussen de echte economie?

Veel grote bedrijven presenteren deze week hun cijfers. En eind van de week begint er weer een top van regeringsleiders is: de G20.

Zo. Eurotoppen afgerond, plan om de euro te redden gepresenteerd, nu kunnen we ons weer concentreren op de 'echte' economie: grote bedrijven. Hoe gaat het daar eigenlijk mee?

Helaas. Deze week komt een rits aan Europese en Nederlandse bedrijven met winstcijfers, maar de vraag is of hun welzijn het nieuws zal domineren, of dat toch weer alle aandacht gaat naar alweer een top van wereldleiders: de G20-bijeenkomst in het Franse Cannes op donderdag en vrijdag. Bovendien debatteert de Tweede Kamer morgenavond over de uitkomsten van de Europese top van vorige week. In dat debat moet duidelijk worden of de PvdA instemt met het reddingsplan voor de euro.

De inzet van de top in Cannes is ook nu weer hoog. Diverse Europese leiders willen dat de regeringsleiders van de 20 grootste industrielanden een plan bedenken om een nieuwe recessie in het Westen te voorkomen. De boodschap van Europa lijkt: de Europese Unie heeft geleverd, nu is de beurt aan de rest van de wereld. Komt er geen concreet actieplan uit de G20, dan dreigt er opnieuw een krimp van de economieën in het Westen, misschien wel zo erg als de krimp in 2008, zo voorspelde de Oeso vanochtend.

Voor Europa zou een welkome uitkomst van de top zijn dat landen als China, Rusland, Japan en Brazilië geld toezeggen voor het nieuwe Europese noodfonds. Die landen houden de boot vooralsnog af. De hulp staat bovendien niet op de officiële agenda. Toch is het een belangrijk los eind van de eurotop van vorige week: voor de versterking van het noodfonds rekent Europa op buitenlandse staatsinvesteerders.

Een andere wens voor de top klinkt uit Duitsland. De G20 moet het eens worden over strenger toezicht op financiële markten en financiële instellingen, vooral op grote banken die too big to fail zijn, te groot om failliet te gaan.

Duitsland blijft daarbij hameren op één maatregel: de transactietaks. Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van financiën, wil een belasting invoeren op alle financiële transacties, zo zei hij vanochtend weer in The Financial Times. Als de G20 daar geen afspraken over wil maken, dan wil Schäuble dat de Europese Unie als eerste zo'n belasting invoert. En als het Verenigd Koninkrijk dat blokkeert, dan moeten de 17 landen van de eurozone het voortouw nemen. Een transactietaks zorgt er volgens Schäuble voor dat de financiële sector zich kan richten op zijn ware taak: het financieren van de echte economie.

Het meest concrete nieuws zal deze week komen van die echte economie. DSM, Exact, Unilever, ING, staalfabrikant ArcelorMittal presenteren winst- en omzetcijfers over het derde kwartaal. Daaruit kunnen beleggers aanwijzingen halen hoe het grote bedrijfsleven vaart temidden van alle onzekerheid over de financiële gezondheid van Europese banken en landen.

Uit de cijfers van een handvol grote Europese banken – BNP Paribas, Credit Suisse, Commerzbank – moet duidelijk worden hoe de banken zich staande houden.

De cijfers die bedrijven en banken presenteren, kijken terug over het derde kwartaal. Vooruitkijken kan deze week ook. Diverse Europese en Amerikaanse inkoopmanagersindexen komen vanaf morgen uit. Zij laten zien hoe de managers in het bedrijfsleven, die vooruit moeten kijken, over de nabije toekomst denken. Als ze veel inkopen, verwachten ze zelf veel te gaan verkopen en zijn ze dus optimistisch. Kopen ze weinig in, dan zijn ze pessimistisch.

Als postbedrijf TNT Express exemplarisch is voor de andere bedrijven die deze week hun cijfers presenteren, dan wordt het geen denderende week. Het bedrijf zag de nettowinst met 64 procent dalen in het derde kwartaal, zo bleek vanochtend. In Brazilië heeft het bedrijf last van een mislukte integratie van twee dochterbedrijven. Ook doet het koeriersbedrijf het niet goed op de route van Azië naar Europa. De cijfers waren wel beter dan analisten hadden verwacht, na de winstwaarschuwing van TNT begin oktober.

    • Marike Stellinga