Harrie Wesselink, 59 jaar, CDA-lid uit Nijmegen

Utrecht : 29 oktober 2011 CDA najaarscongres. CDA-partijlid Wesselink. foto © Roel Rozenburg
Utrecht : 29 oktober 2011 CDA najaarscongres. CDA-partijlid Wesselink. foto © Roel Rozenburg

Waarom bent u hier? „Ik ben altijd op het congres geweest, de laatste tien jaar.” Wat heeft regeringsdeelname het CDA gebracht? „Ik ben niet blij met de posten waarop bezuinigd is. Het is niet fair dat mensen die het kwetsbaarst zijn als eerste aan de beurt zijn bij bezuinigingen. Daarbij denk ik aan de Wajong en het pgb. Ik was tegen regeringsdeelname, maar nu moeten we wel in de regering blijven. In het huidige tijdsgewricht, met de eurocrisis, is het niet handig om een kabinetscrisis te hebben.” Heeft het CDA een leiderschapsprobleem? „Ja. Je hebt als partij één boegbeeld nodig. Niet zoals nu met Verhagen in het kabinet, Van Haersma Buma in de fractie en Peetoom als voorzitter. Wie dat boegbeeld is, weet ik niet. Die leider moet een duizendpoot zijn, maar we hebben heel weinig duizendpoten.” Wat moet de fractie besluiten over Mauro? „Voor een verblijfsvergunning stemmen. Het is slecht voor Mauro dat hij terug moet naar een land waar hij nooit vertoefd heeft en de taal niet spreekt. Ik vind het niet kunnen dat wanneer iemand meerderjarig wordt, je hem in z’n kuif pikt en zegt: jij moet terug. Er is toch een zekere speelruimte voor minister Leers, maar hij weet daar geen gebruik van te maken.”