Grieks referendum over steunpakket

De Griekse premier George Papandreou tijdens zijn speech vanavond. Foto Reuters / John Kolesidis

Griekse burgers mogen zich in een referendum uitspreken over het nieuwe steunpakket. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou vanavond laten weten, meldt persbureau AP.

Papandreou:

“We vertrouwen de burgers, we geloven in hun oordeel en we geloven in hun beslissing.”

Het referendum gaat over het EU-akkoord dat vorige week werd bereikt. Daar werd onder meer afgesproken dat vijftig procent van de Griekse schulden wordt afgewaardeerd en dat het steunpakket wordt verhoogd. Papandreou heeft nog geen datum genoemd voor het referendum over het nieuwe steunpakket. Ook kondigde Papandreou een vertrouwensstemming over zijn kabinet aan.

Akkoord moet geratificeerd worden door alle lidstaten

Het vorige week bereikte akkoord moet sowieso langs alle nationale parlementen, dus ook die van Griekenland, legt economieredacteur Melle Garschagen uit.

“De regeringsleiders hebben vorige week de grote lijnen uitgezet, maar de details zijn nog niet bekend. Die worden de komende tijd nog ingevuld, dus het referendum zal nog even wachten, want er is nog veel onbekend. Net zoals het vorige akkoord moet ook dit weer geratificeerd worden door alle nationale parlementen, ook door Griekenland. In dit land ligt het akkoord heel gevoelig, dus een referendum is daarvoor een democratische manier.”

Wel is de kans aanwezig dat het Griekse volk het akkoord niet zal accepteren. Een peiling wees zaterdag uit dat bijna 60 procent van de Grieken het EU-akkoord als iets negatiefs of mogelijk negatiefs ziet. Garschagen:

“Er is in Griekenland heel veel onvrede bij de burgers. Voor de steun moeten de Grieken heel veel terugdoen. De zware bezuinigingen en hervormingen hakken er echt in. Ze worden geholpen, maar in de perceptie van de Griekse burger worden ze onder curatele gesteld en worden ze hard getroffen. Dat pikken de mensen niet.”

    • Lex Boon