Espresso met Bashar-al Assad

De president van Syrië sprak voor het eerst sinds de opstand in zijn land met een westerse krant. Waarom heeft dit zo lang geduurd? Bashar-al Assad neemt een slokje espresso en zegt: ‘Je moet echt je best doen om in Syrië een buitenlandse journalist tegen het lijf te lopen.’

Beeltenis van Assad tijdens pro-regime demonstraties in Damascus. foto Reuters / Khaled al-Hariri

Interview

De president van Syrië sprak voor het eerst sinds de opstand in zijn land met een westerse krant. Waarom heeft dit zo lang geduurd? Bashar-al Assad neemt een slokje espresso en zegt: ‘Je moet echt je best doen om in Syrië een buitenlandse journalist tegen het lijf te lopen. Ze worden namelijk niet toegelaten. Het is eigenlijk een wonder dat ik nu al een interview heb gegeven.’ Klopt het dat hij heeft gezegd dat ordetroepen in het begin veel fouten hebben gemaakt, maar dat er nu alleen nog terroristen worden aangepakt. ‘Dat klopt als een bus,’ zegt de Syrische president. ‘Er zijn zo veel fouten gemaakt dat er geen opstandelingen meer zijn. Het zou een wonder zijn als er nog een opstandeling rondloopt in Syrië.’

In het interview met The Sunday Telegraph waarschuwt Bashar al-Assad het westen. ‘Zonder mij wordt het hier een soort van Afghanistan,’ legt hij uit. ‘En niet alleen in Syrië, maar in het hele Midden-Oosten. Wie wil er nu tien Afghanistans?’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Groot-Talibannië,’ zegt Assad dan. ‘Of: Verenigde Staten van Talibanica. Ik twijfel nog een beetje. Maar zover hoeven we het dus niet te laten komen.’ Hoe zit het nu precies met de hervormingen? ‘Ik heb zes dagen na de eerste opstand hervormingen aangekondigd,’ antwoordt Assad. ‘Maar Syrië kent een zeer ingewikkelde bureaucratie.’ Dus? ‘Dus zou het een wonder zijn als er nu al hervormingen zijn doorgevoerd.’

    • Ernest van der Kwast