EFSF wil drie miljard inzamelen voor Ierland door uitgave obligaties

Ierse politieagenten bewaken de ingang van het gebouw in Dublin waar de trojka een persconferentie houdt, 14 juli. Foto Reuters

Het Europees Fonds voor Financiële Stabiliteit (EFSF) wil de komende tien jaar drie miljard euro inzamelen om het noodlijdende Ierland te ondersteunen door nieuwe obligaties uit te geven.

Dit zou de vierde emissie van obligaties zijn door het EFSF sinds de oprichting van het fonds, meldt persbureau AFP. In een verklaring laat het EFSF weten “binnenkort” over te gaan tot uitgave van de nieuwe obligaties afhankelijk van de “marktomstandigheden”. De banken Barclays, Credit Agricole CIB en JP Morgan zullen betrokken worden bij het proces, aldus het EFSF.

Het EFSF gaf in januari voor het eerst nieuwe schuldpapieren uit om Ierland met vijf miljard euro te ondersteunen, daarna deed het EFSF hetzelfde voor Portugal in juni. Vorige week besloten de leiders van de eurozone om het noodfonds te vergroten naar 1.000 miljard euro om zo de slagkracht van het mechanisme te verhogen en de aanhoudende crisis in Europa te bezweren.

In september kreeg Ierland nog anderhalf miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds vanwege de vorderingen die het land maakte met het op orde brengen van de staatsfinanciën. In totaal heeft de trojka van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie 85 miljard euro beschikbaar gesteld om de Ierse schuldencrisis te bezweren.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis