Duitse schuld lager na correctie rekenblunder

De sociaal-democratische oppositie is woedend over de fout.

De Duitse staatsschuld blijkt 55 miljard euro lager dan gedacht. Door een ernstige boekhoudkundige fout bij een door de Duitse staat geholpen bank rekende het land zich in de afgelopen twee jaar te arm. Dat heeft het Duitse ministerie van Financiën zaterdag bekendgemaakt. Na correctie van de fout bedraagt de verwachte staatsschuld voor dit jaar 81,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), 2,6 procentpunt minder dan verwacht.

De fout ontstond nadat de in de problemen geraakte Duitse hypotheekbank Hypo Real Estate (HRE) in 2009 was genationaliseerd. Vorig jaar werd een nieuwe, ‘slechte’ bank opgericht, FMS Wertmanagement, waarin de slechtste onderdelen van HRE zijn ondergebracht. „Klaarblijkelijk zijn daarbij bedragen incorrect twee keer ingevoerd”, aldus de woordvoerder van het Duitse ministerie van Financiën. Hoe dat kon, wordt nog onderzocht.

De Duitse regering is blij met de meevaller, maar de oppositie is verbijsterd. „Dit is geen bedrag dat een huisvrouw uit Zwaben in een koektrommel verstopt en vergeet”, aldus Thomas Oppermann, leider van de sociaal-democraten in de Bondsdag. De inwoners van Zwaben, een streek in Zuid-Duitsland, gelden als fanatieke spaarders. „Zo’n bedrag over het hoofd zien, is volslagen onverantwoordelijk.” Oppermann houdt minister Wolfgang Schäuble (Financiën) verantwoordelijk voor de fout, aangezien Berlijn zich garant stelt voor de slechte leningen die zijn overgeheveld naar FMS Wertmanagement. „Hij is er verantwoordelijk voor dat de bank op ordelijke wijze wordt geleid en gecontroleerd en kennelijk was dat niet het geval.” (Reuters)