De ziel van De Dijk

scene uit de documentaire Hou me vast : De Dijk (2011) FOTO: A-Film Huub van der Lubbe
scene uit de documentaire Hou me vast : De Dijk (2011) FOTO: A-Film Huub van der Lubbe

De mooiste scène is die waarin de leden van De Dijk luisteren naar een opname van Solomon Burke. Afzonderlijk, in hun eigen huis, horen ze Burke’s versie van hun lied Hou me vast. Tussendoor zien we de Amerikaanse soulkolos tijdens de opnamen in een Brusselse studio. De gezamenlijke opnamen begonnen moeizaam, Burke had niets voorbereid. Maar bij Hold me tight was het raak: het ene na het andere doelpunt, noemt zanger Huub van der Lubbe het.

De documentaire van Suzanne Raes over De Dijk, de eerste in het dertigjarig bestaan van de band, kreeg al veel aandacht rond de première op het Nederlands Film Festival in september. Het noodlot dat boven de film zweeft is bekend: Burke herkende soul in de Nederlandse liedjes van De Dijk, wilde een cd met ze opnemen en samen optreden. Bij aankomst op Schiphol overleed Burke in het vliegtuig, een paar dagen voor het optreden. Maar er is meer drama: boegbeeld en tekstschrijver Huub van der Lubbe kondigt aan dat hij tijd wil voor andere dingen, en sluit stoppen niet uit, tot schrik van de andere bandleden.

Raes registreert het rustig, zonder effectbejag. Haar onnadrukkelijke aanpak past goed bij de met elkaar vergroeide mannen, die niet heel veel praten maar vooral heel veel lol hebben in het samen muziek maken.

Mark Duursma