De verzwakte vader uit ‘The Cosby Show’

De Amsterdamse journalist Lars Anderson zorgde drie maanden full-time voor zijn pasgeboren dochter. Hij keek om zich heen en constateerde dat de zorgvader is verdwenen. Waar zijn de rolmodellen?

Je ziet het vaak tijdens de vakantie. Een vader bemoeit zich met zijn kinderen maar kijkt telkens steels naar zijn vrouw of hij het wel ‘goed’ doet. Die moeder zal een controlfreak zijn, maar het blijft een treurig gezicht dat een man op zijn vrije dag zo weinig zelfvertrouwen heeft met zijn eigen kinderen.

Waarom eigenlijk? En waarom vind ik dat treurig?

Omdat het vaderschap aan het veranderen is. Dat is de boodschap van de Amsterdamse journalist Lars Anderson in zijn persoonlijk getoonzette vaderboek. Tussen alle nuttige, hilarische en openhartige bevruchtings-, bevallings- en zorgbelevenissen geeft hij ook een historisch overzicht van het vaderschap. Sterke vaders is daardoor meer dan het zoveelste ‘Oh- wat-ben-ik-toch-blij-met-onze-baby’-boekje.

Anderson zorgde de eerste drie maanden na de geboorte fulltime voor zijn dochter. En hij kan er hartgrondig over klagen: ‘Ik zal niet zeggen dat ik de Goelag heb overleefd, maar voor ik aan een tweede kind begin…’ En dat waren dus nog maar drie maanden.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 28 oktober 2011, pagina 6 - 7. U kunt het hele artikel hier lezen.

    • Hendrik Spiering