De 7 miljardste mens is vandaag geboren. Maar waar?

Danica May Camacho werd gisteren twee minuten voor middernacht geboren in een overvol ziekenhuis in de Filippijnse hoofdstad Manila. Ze werd verwelkomd met een chocoladetaart waarop stond: ‘7B Philippines’.

Eigenlijk was Danica te vroeg – vandaag wordt volgens de Verenigde Naties de 7 miljardste mens geboren. Maar de artsen vonden dat ze dichtbij genoeg was om als maandagskind meegeteld te worden en niet als zondagskind. Als je symbool wil staan voor die mijlpaal kun je er beter zo vroeg mogelijk bij zijn.

De festiviteiten zijn ook meer symboliek dan demografie. Elke dag overlijden miljoenen mensen en zijn er miljoenen geboortes. Het is dus onmogelijk om de 7 miljardste mens aan te wijzen. Daarom hebben de VN een aantal symbolische baby’s aangewezen om aandacht te vragen voor groeiende wereldbevolking.

De Filippijnse Danica was de eerste. Volgens de VN is de Filippijnen met 94,9 miljoen mensen het op elf na volkrijkste land ter wereld.

Ook op twee plekken in Rusland werd de 7 miljardste mens geboren: een kleine Alexander op het schiereiland Kamtsjatka, in het verre oosten van Rusland. En Pjotr Nicolajev van 3,6 kilo in de stad Kaliningrad.

In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh zouden zeven meisjes worden aangewezen om de zeven miljard te symboliseren. Uttar Pradesh is de volkrijkste deelstaat en India worstelt met een mannenoverschot. Ouders geven de voorkeur aan jongens met als gevolg dat de afgelopen dertig jaar 163 miljoen meisjes selectief zouden zijn geaborteerd.

„Het zou gepast zijn als de 7 miljardste baby wordt geboren op het platteland van India”, zei Madhu Gupta, een gynaecoloog in Uttar Pradesh. „Het zal de aandacht weer vestigen op meisjes, die blootstaan aan vooroordelen. (AP, AFP)