CZ haalt AMC Amsterdam van zwarte lijst borstkankerzorg

Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam wordt van de zwarte lijst voor borstkankerzorg van CZ gehaald. De zorgverzekeraar beoordeelt het ziekenhuis vanaf januari gezamenlijk met het Flevoziekenhuis in Almere en krijgen samen het predicaat ‘goed’.

CZ publiceerde begin oktober voor de tweede keer de eigen jaarlijkse beoordelingsresultaten van borstkankerzorg in de Nederlandse ziekenhuizen. “Wij leggen de lat echt hoger”, zei de Tilburgse verzekeraar toen. “We hanteren de Europese normen voor borstkankerzorg zoals die in 2006 zijn vastgesteld in opdracht van de Europese commissie.” In totaal sloot de verzekeraar met vier ziekenhuizen, waaronder het AMC, geen nieuw contract omdat de zorg er onder de maat zou zijn.

Volgens het Amsterdamse ziekenhuis beging CZ echter een ‘groteske blunder’. Als CZ beter naar de cijfers had gekeken, had het AMC naar eigen zeggen wel voldaan aan de criteria. Zo wordt er dankzij de samenwerking met het Flevoziekenhuis veelal geopereerd in Almere, maar worden onder meer de nazorg en de diagnoses gedaan in Amsterdam.

Behalve het AMC kregen dit jaar Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en de locaties Emmeloord en Lelystad van het Zuiderzeeziekenhuis een onvoldoende van CZ.

    • Jules Seegers