Burke sterft, Huub twijfelt

Teledoc: Hou me vast – De DijkNed. 2, 20.25-22.00 uur

De mooiste scène uit de documentaire over popgroep De Dijk is die waarin de leden luisteren naar een opname van Solomon Burke: zijn versie van hun lied Hou me vast. Tussendoor zien we de Amerikaanse soulkolos in een Brusselse studio. De opnamen begonnen moeizaam, Burke had niets voorbereid. Maar bij Hold me tight was het raak: het ene na het andere doelpunt, noemt zanger Huub van der Lubbe het.

De documentaire van Suzanne Raes over De Dijk, de eerste in het dertigjarig bestaan van de band, kreeg al veel aandacht rond de première op het Nederlands Film Festival in september. Het noodlot dat boven de film zweeft, is bekend: Burke herkende soul in de Nederlandse liedjes van De Dijk, nam een cd met ze op en wilde samen optreden. Bij aankomst op Schiphol overleed Burke in het vliegtuig. Maar er is meer drama: Van der Lubbe zegt dat hij stoppen niet uitsluit, tot schrik van de andere bandleden.

Raes registreert het rustig, zonder effectbejag. Haar onnadrukkelijke aanpak past goed bij de met elkaar vergroeide mannen, die niet veel praten maar vooral lol hebben in het samen muziek maken. Voor elk optreden slaan ze elkaar op de handen, veel uitbundiger wordt het niet. Na het optreden stappen ze weer in het zwarte busje, ieder op zijn eigen plaats.

Ontelbare uren zaten ze samen in dat krappe busje, en nog steeds lachen ze naar elkaar op het podium. Ze halen de veertig wel.

Mark Duursma