Bill Gates recenseert online

Bill Gates heeft er een nieuwe carrière erbij: hij recenseert tegenwoordig boeken. Het gaat steeds beter.

Het is een opmerkelijke carrièreswitch, maar het is niet omdat Gates op zoek is naar ander werk dat hij al sinds ruim een jaar, en in relatieve stilte, recensies schrijft voor een website. En misschien is het maar goed ook dat hij daar in stilte mee begon, want erg behendig redeneerde hij niet in zijn eerste stukje: ‘Ik vond Freakonomics erg goed en SuperFreakonomics is zelfs nog beter’.

Maar, zo stelt de journalist van The Los Angeles Times vast die Gates’ carrière als recensent overziet: hij gaat er wel op vooruit, al schrijft hij vooral vanuit een persoonlijke interesse. In het geval van Gates betekent dat dus: onderwerpen die iets te maken hebben met zijn filantropische werk: onderwijs (Class Warfare van Steven Brill), gezondheidszorg, ontwikkelingssamenwerking (Getting Better van Charles Kenney). En ook zijn benadering blijft persoonlijk, Gates recenseert vooral door te beschrijven wat hij van een boek heeft geleerd – veel vaker dan in professionele recensies komt bij hem het woord ‘ik’ voor. Een voorbeeld: ‘Als liefhebber van geschiedenis ben ik dol op boeken die je een idee geven van de achtergrond van belangrijke uitvindingen en de impact die ze op de maatschappij hebben gehad’, schrijft hij over Prime Movers, een boek van Vaclav Smil over dieselmotoren en gasturbines. ‘Wat me het meest fascineerde, was om te leren over de enorme impact die deze uitvindingen hebben gehad op talrijke aspecten van onze levens’, aldus Gates. (NRC)