Bestormers Israëlische ambassade veroordeeld ‘met lichte straf’

Caption: Egyptian army soldiers take their position on top of an armored vehicle next a burning tires in front of a building housing the Israeli embassy in Cairo, Egypt, early Saturday, Sept. 10, 2011. Protesters broke into the Israeli Embassy in Cairo Friday and dumped documents out of the windows as hundreds more demonstrated outside, prompting the ambassador and his family to leave the country. (AP Photo/Khalil Hamra)
Caption: Egyptian army soldiers take their position on top of an armored vehicle next a burning tires in front of a building housing the Israeli embassy in Cairo, Egypt, early Saturday, Sept. 10, 2011. Protesters broke into the Israeli Embassy in Cairo Friday and dumped documents out of the windows as hundreds more demonstrated outside, prompting the ambassador and his family to leave the country. (AP Photo/Khalil Hamra) Egyptische soldaten proberen demonstranten in het gareel te houden die de Israëlische ambassade op 9 september bestormden. Foto AP Photo / Khalil Hamra

De Egyptische militaire rechtbank heeft vandaag 73 mensen tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden veroordeeld voor betrokkenheid bij de bestorming van de Israëlische ambassade in Kairo vorige maand.

Twee mensen werden vrijgesproken, meldt persbureau AFP op basis van een militaire bron. Op 9 september bestormden Egyptische demonstranten de ambassade uit onvrede over een Israëlische militaire actie in de Sinaï-woestijn waarbij acht Egyptische agenten werden gedood.

De betogers drongen de Israëlische ambassade in de Egyptische hoofdstad binnen en wierpen documenten naar buiten, daarvoor was de muur rondom het gebouw al neergehaald. Bij botsingen tussen de Egyptische oproerpolitie en de demonstranten kwamen drie mensen om het leven.

Het incident in de Sinaï ontstond na een reeks aanslagen in het zuiden van Israël, waar gewapende mannen acht mensen doodden. Toen Israëlische militairen dachten de daders in het vizier te hebben, bleken dit naderhand Egyptische politiemannen te zijn. Hierdoor ontstond er spanningen tussen de twee landen. Egypte was het eerste Arabische land dat een vredesverdrag sloot met Israël in 1979.

Volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad komen de Egyptische demonstranten ervan af met een “lichte straf”. Roelants:

“Het is een lichte straf voor het bestormen van een ambassade. Het gebouw en de diplomaten genieten internationaalrechtelijke bescherming, elk land heeft de plicht diplomaten te beschermen. De lichte straf heeft te maken met het feit dat Israël in Egypte niet populair is en dat de autoriteiten hun vingers niet wilden branden door, noch geen straf uit te delen, noch door deze mensen zwaar te bestraffen.”