Bestand na ronde van geweld tussen Israël en Palestijnen

Palestinians pray over three bodies of Islamic Jihad militants at a mosque during their funeral in Rafah, southern Gaza Strip, Sunday, Oct. 30, 2011. Nine militants and an Israeli civilian were killed in some of the worst violence in the area in months. The exchange of fire continued overnight, with Palestinians firing 10 rockets into Israel in the early hours of the morning, and Israeli aircraft targeting six militant sites in Gaza, the military said. (AP Photo/Eyad Baba) AP

In totaal dertien mensen, twaalf Palestijnen en een Israëliër, zijn afgelopen weekeinde gedood bij Palestijnse raketaanvallen op Israël en Israëlische vergeldingsaanvallen op de Gazastrook. Vanochtend was een staakt-het-vuren van kracht dat door Egyptische bemiddeling tot stand kwam. De Israëlische minister van Binnenlandse Veiligheid, Matan Vilnai, zei voor de legerradio dat „het ernaar uitziet dat deze geweldsronde achter ons ligt”.

Het geweld begon woensdag met een raket die in de buurt van de Israëlische havenstad Ashdod insloeg. De raket werd gevolgd door een reeks Israëlische aanvallen op Palestijnse wapenfabriekjes en andere doelen en nog eens ongeveer dertig Palestijnse raket- en mortieraanvallen.

De raketaanvallen waren het werk van Islamitische Jihad en twee andere extremistische facties, die zich afzetten tegen het regime van de fundamentalistische organisatie Hamas in de Gazastrook.

De afgelopen weken was het juist rustig rond de uitwisseling van gevangenen op 18 oktober, waarbij Israël 477 Palestijnen vrijliet in ruil voor Gilad Shalit. Israël heeft beloofd nog 550 gevangenen vrij te laten.

Het is niet duidelijk of deze geweldsronde iets daarmee te maken had. Een functionaris van het Israëlische ministerie van Strategische Zaken zei de indruk te hebben dat Islamitische Jihad zijn recentelijk toegenomen kracht wilde laten zien.

Volgens de Israëlische autoriteiten zijn de wapenarsenalen in de Gazastrook de laatste tijd extra gevuld met vanuit de Egyptische Sinaïwoestijn binnengesmokkelde wapens uit Libië. In Libië liggen raketten en andere wapens voor het grijpen sinds de oorlog tegen het bewind van Gaddafi in februari begon. De Israëlische premier Netanyahu zei kort voor de laatste Israëlische luchtaanval dat „als iemand opstaat om jou te doden, je hem eerst doodt”. Maar hij voegde daaraan toe dat Israël „niet uit is op escalatie”. (Reuters)