Bangkok houdt wateroverlast beperkt

De meest kritieke dagen voor de Thaise hoofdstad Bangkok lijken achter de rug. Maar vooral in de buitenwijken blijft de watersnood ernstig. ‘Het was als een nachtmerrie.’

Het waterpeil in Bangkok is de afgelopen dagen verder gestegen en meer wijken zijn ondergelopen. Toch toonde premier Yingluck Shinawatra zich vanmorgen optimistisch dat de binnenstad van de Thaise hoofdstad overstromingen bespaard zullen blijven.

De springvloed in de Golf van Thailand, die de afgelopen dagen het wegstromen van water uit het land bemoeilijkte, neemt af. Alleen vanavond wordt het nog even spannend met een laatste piek.

De dijken en andere waterversperringen die de regering heeft laten opwerpen, lijken echter vooralsnog goed bestand tegen de watermassa’s, die de afgelopen dagen uit het hoger gelegen noorden richting Bangkok zijn gestroomd. De versperringen zorgen ervoor dat een groot deel van het water langs Bangkok gaat in plaats van er doorheen.

„Als er geen extra water bijkomt, zou de huidige hoeveelheid wegvloeiend water niet voor zware overstromingen in Bangkok hoeven zorgen”, aldus premier Yingluck.

Vijftien van de vijftig districten in de hoofdstad, die zo’n twaalf miljoen inwoners telt, zijn inmiddels deels ondergelopen. Bewoners in zes districten hebben op last van de autoriteiten moeten evacueren. De wateroverlast concentreert zich op het moment vooral in noordelijke en westelijke buitenwijken. Hier en daar reikt het water tot borsthoogte.

„Het water dat onze buurt in kwam was een enorme hoeveelheid en het had een enorme kracht”, vertelde de 29-jarige Yibporn Ratanwit, die woont in de wijk Thonburi op de westelijke oever van de rivier de Chao Praya, die dwars door Bangkok stroomt. „Toen we naar buiten stapten voor de evacuatie stortte een van onze muren volledig in, naar de kant van het huis van de buren en het water stroomde hun huis in. Het was een nachtmerrie.”

Sommige bewoners van de buitenwijken voelen zich in de steek gelaten door de regering. Naar hun mening is de aandacht te veel gericht geweest op het beschermen van de historische binnenstad met onder meer een oud koninklijk paleis. Premier Yingluck probeerde die indruk vanmorgen weg te nemen met een mededeling op haar Facebook-pagina dat „de regering bezorgd is over elk individu dat is getroffen door overstromingen”.

Ook hulporganisaties hebben er op gewezen dat de ondergelopen wijken in de hoofdstad nog wekenlang hulp nodig hebben.

In totaal hebben de overstromingen de laatste weken al aan bijna 400 mensen het leven gekost in Thailand. De economische schade loopt in de miljarden euro’s, mede doordat hele fabrieksterreinen onder water zijn gelopen. Het zal nog maanden duren voor veel bedrijven hun productie kunnen hervatten. (AP, Reuters, AFP, BBC)