Azië twijfelt over grotere deelname aan noodfonds

Grote potentiële geldschieters als China en Japan twijfelen of zij miljarden willen storten in het beleggingsvehikel van het Europese noodfonds EFSF. Vertegenwoordigers van beide landen hebben tegen fondsbeheerder Klaus Regling gezegd dat er eerst meer helderheid moet komen over hoe het beleggingsvehikel eruit komt te zien.

Regling is sinds donderdag op tournee door Azië om beleggers te interesseren in de redding van Europa te investeren. Woensdag bereikten Europese regeringsleiders een akkoord over de redding van Griekenland en de euro. Onderdeel daarvan is dat het huidige Europese noodfonds EFSF wordt opgehoogd, waardoor de slagkracht vervier- of vervijfvoudigd wordt tot ongeveer 1.000 miljard euro.

Dat geld wordt niet door de lidstaten rechtstreeks in het fonds gestopt, maar moet van beleggers wereldwijd komen en loopt via een zogenoemd special purpose investment vehicle (SPIV). De oprichting van dit SPIV – dat werkt met garanties, herverpakte leningen en gebruik maakt van hefbomen om de slagkracht te vergroten – kan nog weken duren.

China en Japan hebben allebei al voor miljarden aan obligaties gekocht uit het huidige noodfonds. Ze hebben toegezegd daarmee te zullen doorgaan. Japan kocht tot nu toe voor 2,7 miljard euro aan noodfondsleningen (20 procent van het totaal) en is daarmee de grootste geldschieter buiten de unie.

Los van de Aziatische landen toonden vrijdag ook Brazilië en Rusland zich kritisch over het noodfonds. Beide landen zijn bereid Europa te helpen, maar doen dat vooralsnog liever bilateraal of via het Internationaal Monetair Fonds dan via het vehikel van het noodfonds EFSF.

Het beleggingsvehikel van het noodfonds is het meest bekritiseerde onderdeel van de eurotop. Het fonds zou te complex en te ondoorzichtig zijn. De Europese leiders moeten bijvoorbeeld nog beslissen welk deel van de verliezen zij nemen als het fonds verliezen gaat lijden. Regling suggereerde in Tokio dat de eerste 20 procent daling van de waarde voor rekening van het EFSF zou kunnen zijn.