Assad: regio zal branden als Westen Syrië aanvalt

Het Syrische regime lijkt geschrokken van Gaddafi’s dood in Libië.

De Syrische president Bashar al-Assad heeft gewaarschuwd dat een westerse interventie in zijn land „een aardbeving” zal veroorzaken „die de hele regio in brand zal zetten”. Volgens de president zullen er „tien Afghanistans” ontstaan. Assad zei dit gisteren in een interview met het Britse dagblad Sunday Telegraph. Waarnemers zien de uitspraken als een teken dat het regime van Assad zich serieus zorgen begint te maken over buitenlandse inmenging, na de recente dood van de Libische dictator Gaddafi en de beëindiging van de NAVO-missie in Libië. De Syrische oppositie heeft, anders dan de Libische indertijd, niet om een interventie gevraagd. Maar de roep om een vliegverbod boven het land wordt luider nu steeds meer gedeserteerde militairen de wapens lijken op te nemen tegen het regime. De vrees bestaat dat Assad zijn luchtmacht tegen hen zal inzetten. (AP)