Assad: interventie in Syrië zal hele regio in brand zetten

De Syrische president Bashar al-Assad heeft gewaarschuwd dat een westerse interventie in de opstand tegen zijn regime „een aardbeving” zal losmaken die „de hele regio in brand zal zetten”. Zijn uitspraak, gisteren in een vraaggesprek met de Britse krant Sunday Telegraph, viel samen met oproepen van betogers tegen zijn regime aan de internationale gemeenschap om een no-flyzone in te stellen naar Libisch model.

„Syrië is het middelpunt van deze regio. Het is de breuklijn en als je met de grond gaat spelen, veroorzaak je een aardbeving”, zei Assad. „Wil je een nieuw Afghanistan hebben, of tien Afghanistans?” Assad doelde op het gevaar dat interventie in Syrië leidt tot een breder conflict, waarbij ook Iran en Israël betrokken raken. De opstand tegen het regime duurt inmiddels zeven maanden.

„Een no-flyzone is een legitieme eis”, was de gemeenschappelijke leus van de oppositie tijdens de demonstraties afgelopen vrijdag in verscheidene steden. Maar veel oppositiegroepen zijn nog steeds gekant tegen het idee van internationale militaire interventie – net als de internationale gemeenschap zelf. Hoewel het regime aanzienlijk geweld gebruikt in pogingen een eind te maken aan de demonstraties, is de luchtmacht tot dusverre niet ingezet. Maar nu deserteurs uit het leger een groeiend gewapend element vormen in de opstand, vrezen activisten dat het regime de luchtmacht inzet.

Volgens een Syrische mensenrechtenorganisatie zijn zaterdag zeker 20 Syrische militairen gedood in een gevecht met deserteurs in Homs. Er was geen onafhankelijke bevestiging van het bericht. (AP)