Aspirine halveert bijna de kans op darmkanker

Een dagelijkse aspirine verlaagt de kans op darmkanker met ruim 40 procent. Tenminste bij mensen die erfelijk een heel hoog risico op die dodelijke ziekte hebben. Het tijdschrift The Lancet publiceerde vrijdag de uitkomst van de eerste goed opgezette studie naar de bescherming van aspirine tegen darmkanker. Eerdere, onnauwkeuriger onderzoeken hadden steeds het vermoeden versterkt dat aspirine behalve tegen hart- en vaatziekten ook tegen darmkanker beschermt.

Het nu gepubliceerde onderzoek voldoet aan alle methodologische eisen. Alleen: de proefpersonen in dit onderzoek hadden door een genfout 70 procent kans om ooit in hun leven darmkanker te krijgen. Voor ‘gewone mensen’ is dat 6 procent.

In een begeleidend commentaar staat dat iedereen met dat hoge risico beter aspirine kan slikken. Maar voor al die anderen is het nog maar de vraag of de voordelen opwegen tegen de nadelen. In dit onderzoek slikten de deelnemers dagelijks ruim de dosis (600 mg) van een pijnstillende aspirine, in onbruik geraakt vanwege de flinke kans op maagbloedingen.