Arie Boomsma kan schrijven!

Iedere zaterdag verschijnt in NRC Handelsblad de rubriek De voorproef, waarin een oordeel wordt gegeven over binnengekomen boeken. Deze week, spreekwoorden van Erasmus en het nieuwe boek van Arie Boomsma.

Terwijl de grachtengordel zich wierp op de onvoltooide postume roman van Harry Mulisch, verscheen gisteren ook Plantage d’Amour van Clark Accord (Nijgh & Van Ditmar, 192 blz. € 19,95), die overleed op 11 mei. De nagelaten Accord is met 160 pagina’s ongeveer achtmaal zo lang als Mulisch’ Unvollendete en vertelt het verhaal van Kenneth Campbell, een Surinaamse Nederlander die na 27 jaar terugvliegt van de sneeuw op Schiphol naar de witte savanne bij vliegveld Zanderij. Accord laat Campbell op zoek gaan naar zijn roots in het land dat hem vooral als ‘arrogante Hollandman’ beschouwt. Het manuscript eindigt – niet zonder symboliek – wanneer de geest van zijn voorvader zich vanuit het dodenrijk bij Campbell meldt. Accord wilde nog twee delen schrijven. Daarin zou de hoofdpersoon kiezen voor een bestaan in Suriname, maar Accord werd te snel te ziek om zijn zwanenzang te kunnen voltooien [...]

Daarin heeft ze veel gemeen met Barnabas Holee, de ‘relihunk’ annex ‘knuffelchristen’ uit Arie Boomsma’s roman Relishow (Prometheus, 247 blz. € 17,95) die het woord van Jezus bij voorkeur fysiek verspreidt, daarmee tot grote publicitaire hoogten stijgt en zichzelf uiteindelijk in de problemen brengt. Boomsma brengt de naïviteit van zijn hoofdpersoon vol ironie en geestig voor het voetlicht – beginnend met de scène waarin een „ontvankelijk” meisje hem vraagt haar hond te kussen en hij zegt: „In wezen zijn wij allen Bulgaarse zwerfhonden, op zoek naar liefde.” Boomsma (1977) heeft zijn Grunberg goed gelezen, wat ook te zien is in scènes vol ongemakkelijke onhandigheid. Voor Relishow hoeft de literatuurgeschiedenis niet te worden herschreven, maar in zijn vrolijke ernst is het een zeer verdienstelijk debuut.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Zaterdag 29 oktober 2011, pagina 24 - 25. Abonnees kunnen het hele artikel hier lezen.

    • Arjen Fortuin