AKO Literatuurprijs verrassend naar Marente de Moor

Marente de Moor (1972) heeft de AKO Literatuurprijs 2011 gewonnen met de roman De Nederlandse maagd. Dat is zojuist bekendgemaakt in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur.

De jury, voorgezeten door politicus Ernst Hirsch Ballin, motiveerde haar keuze als volgt: “In het winnende boek worden grenzen opgezocht: wanneer kun je nog een keuze maken, wanneer is die opgelegd? Een subtiele en zinnelijke roman over de littekens die een oorlog achter kan laten, met een zeggingskracht die nu nog relevant is.”

De Moor zei tegen Twan Huys van Nieuwsuur ‘overdonderd’ te zijn door de toekenning. “Ik hoopte dat het boek van Thomése zou winnen. Dat is een schitterend boek.”

Aan de AKO-prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. De bekroning mag een verrassing worden genoemd. Peter Buwalda werd vooraf getipt als de grootste kanshebber.

De andere genomineerden waren Jeroen Brouwers met Bittere bloemen, Peter Buwalda met Bonita Avenue, Marja Pruis met Kus me, straf me,  Arnon Grunberg met Huid en haar en P.F. Thomése met De weldoener. Het was de 25e maal dat de AKO Literatuurprijs werd uitgereikt.

De Nederlandse maagd is De Moors tweede roman. Ze debuteerde in 2007 met De overtreder. De moeder van De Moor, Margriet de Moor won de AKO Literatuurprijs in 1992. Zij won met het boek Eerst grijs dan wit dan blauw.

Vorig jaar won David Van Reybrouck de prijs, met Congo. Een geschiedenis.

Elsbeth Etty besprak De Nederlandse maagd voor NRC Handelsblad. Haar bespreking leest u hier.