Abdel-Rahim el-Keeb nieuwe interim-premier Libië

Caption: A man pushes a wheelbarrow to clear debris from his home, which was damaged during fighting between pro and anti-Gaddafi fighters, in Sirte October 31, 2011. REUTERS/Youssef Boudlal (LIBYA - Tags: SOCIETY CONFLICT) In Sirte worden de straten weer schoongemaakt na de bevrijding van Libië. Foto Reuters / Youssef Boudlal

De Libische autoriteiten hebben Abdel-Rahim el-Keeb benoemd als nieuwe premier van het land.

Update 21.28 uur: Keeb heeft laten weten Libië te willen omvormen in een land dat “mensenrechten respecteert”, meldt persbureau AFP.

Keeb was voor de opstand tegen de Libische leider Moammar Gaddafi een elektrotechnisch ingenieur en zakenman, meldt persbureau AFP. De uit Tripoli afkomstige Keeb werd vanavond door leden van de Nationale Overgangsregering (NTC) in de eerste ronde, waarin vijf kandidaten meedongen, verkozen tot minister-president. Keeb werd met 26 stemmen uit de 51 gekozen.

Met de aanstelling van Keeb, vervult voormalig interim-premier Mahmoud Jibril zijn belofte om af te treden na de bevrijding van Libië. De algehele bevrijding van het land werd kort na de dood van Gaddafi en de val van Sirte uitgeroepen. De NTC heeft beloofd om over acht maanden verkiezingen te houden om een nationale vergadering samen te stellen die de Libische grondwet herschrijft. Dat zal ongeveer een jaar duren, waarna parlementaire verkiezingen zullen worden gehouden.

Tegen voormalig interim-premier Jibril was veel verzet en er was een hele campagne om hem van zijn post te krijgen, vertelt NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants. Hij lag niet zo goed bij de verschillende facties binnen het NTC. De vraag is of dat bij Keeb wel het geval is. Roelants:

“Het is de vraag of Keeb meer krediet dan Jibril heeft bij de Libische samenleving. Bijvoorbeeld bij de meer fundamentalistische stromingen. Je moet begrijpen dat Libië een conservatief land is en fundamentalisten zijn hier dan ook sterk vertegenwoordigd. Keeb moet alle stromingen in de samenleving vertegenwoordigen en toezien op het politieke proces van hervormingen.”

    • Hans Klis