Verdonk slaat aanbod Teeven tot terugkeer bij VVD af

Geen terugkeer in de politiek, aldus Rita Verdonk. Foto NRC / Roel Rozenburg

Rita Verdonk heeft vanochtend een uitnodiging om terug te keren in de VVD afgeslagen. In het televisieprogramma Eva op Zondag zei staatssecretaris Fred Teeven (VVD) dat iedereen altijd mag terugkomen. Hij reageerde hiermee op een suggestie van hoofdredacteur Margriet van der Linden van het maandblad Opzij in diezelfde uitzending.

Teeven gaf toe dat hij altijd heeft gevonden dat Verdonk bij de VVD hoorde. Hij was er destijds, medio oktober 2007, ook op tegen dat ze uit de VVD-fractie werd gezet. Maar Verdonk wees het aanbod af.

“Ik heb geen zin in al die vijandigheden.” - Rita Verdonk.

Verdonk maakte vorige week vrijdag bekend per direct de politiek te verlaten. Als reden noemde ze de tegenvallende resultaten van haar partij Trots op Nederland (TON) bij de afgelopen verkiezingen. Ze wil zich meer op haar bedrijf richten.

‘Geert Wilders betekende ondergang van TON’

Op het hoogtepunt stond Verdonk met TON in de peilingen op meer dan twintig zetels. Dat het er uiteindelijk nul werden, komt volgens haar doordat Geert Wilders met zijn PVV zichtbaarder was. “De rechtszaak over de vrijheid van meningsuiting kostte ons in een keer zeven zetels. Hij kwam naar boven als symbool voor de vrijheid van meningsuiting.”

Verdonk zei dat weinig haar pijn heeft gedaan in haar jaren in de politiek. “Alleen vergelijkingen tussen het terugsturen van asielzoekers en de Tweede Wereldoorlog. Dan gaan toch je emoties spelen.” Volgens haar zijn het vooral ‘linkse mensen’ die iedere keer de oorlog erbij halen.