Turkse manifestatie in Den Haag verloopt rustig

De Turkse manifestatie waarvoor vandaag ongeveer zevenhonderd mensen naar het Malieveld in Den Haag togen, is volgens een politiewoordvoerder rustig verlopen. De manifestatie wilde aandacht vragen voor het conflict tussen Turken en Koerden.

Vorige week kwam het bij een demonstratie in Amsterdam met hetzelfde doel nog tot rellen waarbij meerdere gewonden vielen.

De organisatie van de manifestatie van vandaag zei eerder op drie- tot vierduizend mensen te rekenen, maar die aantallen werden dus niet gehaald. Veel van de bezoekers waren vrouwen en kinderen, volgens de woordvoerder die met persbureau Novum sprak. Politie was aanwezig, maar de ME verscheen in lichte uitrusting - dat betekent dat ze bijvoorbeeld geen helm droegen, om geen dreigende sfeer op te wekken.

Het kwam na afloop van de manifestatie nog wel tot een opstootje op het Hobbemaplein in de Transvaalbuurt. Daar werden twee aanhoudingen bij verricht. De politie wist de groepen te scheiden, maar houdt nog extra toezicht op het plein.

Na de onrust in Amsterdam van vorige week klaagden Koerden dat de politie niet genoeg had gedaan om de rellen te voorkomen. Ze wilden dat de manifestatie van vandaag daarom verboden zou worden. “Wij hebben bij onze inzet uiteraard rekening gehouden met de ontwikkelingen van de laatste tijd”, zei de politiewoordvoerder.

Koerdische rebellen van de PKK voerden de laatste tijd aanvallen uit op Turkse politie- en legerposten in het oosten van Turkije, waarop Turkije reageerde met luchtaanvallen en een grondoffenstief. Bij het conflict zijn de afgelopen tijd tientallen doden aan beide kanten gevallen. Afgelopen week kondigde Turkije het einde van het offensief aan.

    • Peter Zantingh