Toetreding Rusland tot Wereldhandelsorganisatie dichtbij

De Russische president Dmitry Medvedev (links) praat met zijn Zwitserse ambtgenote Micheline Calmy-Rey in Moskou, vandaag.
De Russische president Dmitry Medvedev (links) praat met zijn Zwitserse ambtgenote Micheline Calmy-Rey in Moskou, vandaag. Foto Reuters / Dmitry Astakhov

Na achttien jaar onderhandelingen zou Rusland in december kunnen toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (de World Trade Organization, WTO). Dat werd vandaag duidelijk uit gesprekken met bemiddelaar Zwitserland.

De Zwitserse president Micheline Calmy-Rey bemiddelt tussen Rusland en Georgië. Het laatstgenoemde land, zelf al een van de 153 leden van de WTO, dwarsboomde toetreding van Rusland jarenlang met het vetorecht. Vandaag sprak Calmy-Rey met Medvedev. Na afloop zei ze dat december haalbaar was - Medvedev verwachtte zelf dat de laatste twijfels “binnen enkele uren” weggenomen zouden zijn.

Georgië en Rusland waren in 2008 kortstondig met elkaar in oorlog over enkele afvallige Georgische republieken. Afgelopen week bood Georgië Rusland naar eigen zeggen “een laatste voorstel” voor een compromis aan.

De Russische economie vertegenwoordigt zo’n 2,8 procent van de wereldeconomie. Deel uitmaken van de WTO zou betekenen dat Rusland opener wordt en meer buitenlandse investeerders kan trekken. Het is vooral van de - hoogstwaarschijnlijk - aanstaande Russische president Poetin een wens om toe te treden.