Teeven stopt 4 miljoen in aanscherpen elektronisch toezicht

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil een verdubbeling van het aantal uitspraken waarbij elektronisch toezicht wordt opgelegd. Nu wordt de maatregel, die moet voorkomen dat slachtoffers en nabestaanden worden geconfronteerd met de dader, nog zo’n 180 keer per jaar opgelegd.

Teeven steekt 4 miljoen euro in zijn maatregel. Elektronisch toezicht moet vooral worden ingezet bij zedendelinquenten, daders van huiselijk geweld, criminele jongeren en gewelddadige overvallers. Dat schrijft Teeven in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om veroordeelden met een voorwaardelijke straf of op voorwaarden eerder vrij komen.

Een elektronische enkelband registreert waar ze zijn; komt een veroordeelde te dicht in de buurt van slachtoffer of nabestaanden, kan hij worden opgesloten. De maatregel moet de wetgeving rondom elektronisch toezicht aanscherpen zodat dergelijke ontmoetingen worden uitgebannen.

In het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag ging Teeven ook op de maatregel in. Volgens hem heeft de overheid in de afweging tussen privacy voor de slachtoffers en privacy voor de daders weleens de verkeerde kant gekozen. “Met dit kabinet zijn we dat aan het rechtzetten.”

    • Jules Seegers