Rechter: Qantas moet weer gaan vliegen

Qantas-vliegtuigen op Sydney Airport vandaag. Foto AP / Rick Rycroft

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas moet een einde maken aan de protestactie en weer gaan vliegen. Dat bepaalde de rechter vandaag in een spoedzitting, aangevraagd door de Australische regering.

Qantas werd daarnaast opgedragen de onderhandelingen met de drie vakbonden weer te hervatten, meldt persbureau Reuters.

Gisteren vroeg de Australische regering een spoedzitting aan om het conflict bij de luchtvaartmaatschappij te verhelpen. CEO Alan Joyce besloot gisteren namelijk alle vliegtuigen aan de grond te houden om een nieuwe staking van personeel voor te zijn. Bijna vijfhonderd vluchten en meer dan 68.000 passagiers ondervonden last van de beslissing.

Qantas wil duizend banen schrappen, ter waarde van 9 miljard Amerikaanse dollars nieuwe toestellen kopen en in Azië twee budgetmaatschappijen opzetten om de verliesgevende internationale vluchten te redden.

Maar medewerkers van het bedrijf eisen meer loon en zijn het niet eens met de hervormingsplannen van de directie van het bedrijf. Ze legden de afgelopen weken al verscheidene keren het werk neer.

De rechtbank stelde dat Qantas en de drie vakbonden nu drie weken hebben om tot een overeenkomst te komen.

    • Peter Zantingh