Qantas houdt toestellen opnieuw aan de grond

Sidney International Airport, de thuisbasis van Qantas: passagiers kijken naar de geannuleerde vluchten van The Flying Kanagaroo. Foto AFP / Marianna Massey

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas houdt de vliegtuigen, net als gisteren, aan de grond. Tienduizenden reizigers over de hele wereld zijn door de staking gestrand. De Australische regering heeft de rechter in een spoedzitting gevraagd de maatregel van de vliegmaatschappij te verbieden.

Het was Qantas CEO Alan Joyce zelf die gisteren besloot alle toestellen aan de grond te houden. Op deze manier probeert hij een nieuwe personeelsstaking voor te zijn. Qantas wil duizend banen schrappen, ter waarde van 9 miljard Amerikaanse dollars nieuwe toestellen kopen en in Azië twee budgetmaatschappijen opzetten om de verliesgevende internationale vluchten te redden.

Maar medewerkers van het bedrijf eisen meer loon en zijn het niet eens met de hervormingsplannen van de directie van het bedrijf. Ze legden de afgelopen weken al verscheidene keren het werk neer.

Joyce bracht met zijn beslissing de Australische premier Julia Gillard in grote verlegenheid. Zij woonde een bijeenkomst bij in Perth en zou vandaag terugvliegen naar Melbourne met Qantas. Gillard kreeg eerder nog kritiek omdat ze niet intervenieerde in de langslepende kwestie. De premier roept nu op tot een snelle oplossing.

De vliegtuigen stijgen volgens Joyce pas weer op als er een overeenkomst is bereikt tussen de directie en de personeelsleden. Het schrappen van de vluchten kost de luchtvaartmaatschappij naar schatting omgerekend ruim veertien miljoen euro per dag.