Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Proces Mubarak verdaagd tot 28 december

Egyptische aanhangers van Hosni Mubarak verzamelden zich vandaag bij de rechtbank waar de zaak tegen de oud-president van Egypte hervat zou worden. Het proces werd echter uitgesteld tot eind december in afwachting van een mogelijke vervanging van de rechter.
Egyptische aanhangers van Hosni Mubarak verzamelden zich vandaag bij de rechtbank waar de zaak tegen de oud-president van Egypte hervat zou worden. Het proces werd echter uitgesteld tot eind december in afwachting van een mogelijke vervanging van de rechter. Foto AFP / Mahmud Hams

Het proces van de Egyptische oud-president Hosni Mubarak op verdenking van medeplichtigheid aan de dood van meer dan achthonderd betogers is vandaag verdaagd tot 28 december. Het uitstel is onder meer bedoeld om een andere rechtbank uitspraak te laten doen over een wrakingsverzoek van de verdediging tegen de drie rechters.

Het bijna drie maanden geleden geopende proces tegen Mubarak, diens twee zonen, vroegere veiligheidschef en zes hooggeplaatste politieofficieren wil niet erg vlotten. Dit tot frustratie van de protestbeweging, die Mubarak in februari tot aftreden dwong.

Mubarak kan voor de dood van de betogers de doodstraf krijgen. Tegen de vroegere president en zijn twee zonen lopen nog aparte aanklachten wegens corruptie.