Primeur Formule 1 in India levert eentonige racewinst Vettel op

Vettel (r) stuift weg bij de start op het stoffige Buddh International Circuit en zou de leiding niet meer afstaan. Foto Reuters / Vivek Prakash

De eerste Grand Prix van India is gewonnen door wereldkampioen Sebastian Vettel. De Indiase fans kregen bij hun kennismaking met de Formule 1 een race voorgeschoteld die weinig hoogtepunten kende.

Vettel startte zoals vaak dit seizoen vanaf pole position. Een vrijwel zekere zege kwam nimmer in gevaar; Jenson Button (McLaren) en Fernando Alonso (Ferrari) konden slechts op afstand volgen. Vettels teamgenoot bij Red Bull Racing, Mark Webber, werd vierde waardoor de strijd om de tweede plaats in de WK-stand nog open is voor deze heren.

Voor Vettel was het de eerste keer in zijn carrière dat hij in één Grand Prix pole position, winst en de snelste raceronde pakte. De Duitser brak bovendien in de 44e van de te verrijden zestig ronden een record uit 1992. De tweevoudig wereldkampioen reed voor de 693e keer als leider over start-finish. Het oude record stond op naam van de Brit Nigel Mansell die in ’92 wereldkampioen werd met Williams-Renault.

Weer aanrijding tussen Massa en Hamilton

Op een derde van de Grand Prix wisten de Ferrari van Felipe Massa en de McLaren van Lewis Hamilton elkaar voor de zoveelste keer dit seizoen te raken. Dit keer was het voor de wedstrijdleiding echter overduidelijk dat de Braziliaan fout zat.

Incident tussen Massa en Hamilton:
http://youtu.be/m6rboVRPscA

Massa kreeg een tijdstraf en viel niet veel later zelfs uit doordat hij zijn wielophanging voor de tweede keer dit weekend kapot reed. Hamilton wist uiteindelijk de zevende plek te binnen te slepen.

Over twee weken wordt in Abu Dhabi de voorlaatste Grand Prix van het jaar verreden. Op 27 november wordt het lange seizoen van twintig wedstrijden daarna afgesloten in Brazilië. Wint Vettel ook die races, evenaart hij het record van Michael Schumacher uit 2002. Die werd toen in zijn Ferrari met dertien GP-zeges wereldkampioen. De kalender kende toen echter ‘slechts’ zeventien Grands Prix.

    • Jules Seegers