Op pad met Pressefeldwebel Sickmann

Arnon Grunberg was te gast bij de Bundeswehr in Kunduz. Hij wil weten hoe het Duitse leger zich heeft hersteld van de schaduwen van het Derde Rijk. “Een half jaar geleden had ik gevraagd of ik embedded kon worden bij het Duitse leger. Ik had laten weten dat ik een reportage wilde maken over het

Arnon Grunberg was te gast bij de Bundeswehr in Kunduz. Hij wil weten hoe het Duitse leger zich heeft hersteld van de schaduwen van het Derde Rijk.

“Een half jaar geleden had ik gevraagd of ik embedded kon worden bij het Duitse leger. Ik had laten weten dat ik een reportage wilde maken over het Duitse leger in het licht van de gecompliceerde geschiedenis van Duitsland; ik wilde nagaan in hoeverre de Bundeswehr zich hersteld had van de schaduwen van het Derde Rijk. In 2007 had een Duitse officier in Uruzgan mij verteld: „Om voor de hand liggende redenen zijn wij een leger zonder traditie.” Het klonk alsof hij de traditie node miste.”

Abonnees van de digitale editie van NRC Handelsblad lezen het hele artikel hier.

    • een onzer redacteuren