Onderzoek: WK-bid Nederland en België was foutenfestival

Bij de campagne van Nederland en België om het WK voetbal van 2018 binnen te halen, ging van alles mis. Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Sport uitvoerde. RTL Nieuws zette de resultaten ervan vandaag online.

Daaruit blijkt onder andere dat:

  • de samenwerking tussen de ministeries ongestructureerd verliep;
  • de Tweede Kamer “erg laat” bij besluiten werd betrokken;
  • het comité van het Holland Belgium Bid en de overheid zich aan elkaar ergerden.

Het Holland Belgium Bid, dat werd geleid door oud-voetballer Ruud Gullit, kreeg 4,5 miljoen euro subsidie, waarvan de KNVB 1,7 miljoen terugstortte. Rusland kreeg het WK 2018 begin december vorig jaar toegewezen.

De presentatie van het bid destijds in Parijs:

In juni bleek uit e-mailverkeer waar RTL Nieuws de hand op had gelegd al dat het vorige kabinet geen idee had wat de organisatie zou gaan kosten. Wereldvoetbalbond FIFA wilde geen belasting betalen in Nederland, waardoor de fiscus honderden miljoenen zou mislopen. Ambtenaren schatten dat bedrag echter hoger in dan aan de Kamer werd verteld.

Het rapport is hier in pdf-vorm te vinden.

    • Peter Zantingh