Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Maurodebat doet CDA pijn, nog nooit stond partij zo laag in peilingen

Door het debat rond de Angolese asielzoeker Mauro Manuel is het CDA naar een nieuw dieptepunt van 11 zetels gezakt. De partij heeft nog nooit zo laag in de zetelpeiling van Maurice de Hond gestaan als nu, zo blijkt vanochtend. Gisteren werd op het CDA-najaarscongres een resolutie aangenomen waarin een humaan beleid voor minderjarige asielzoekers wordt bepleit.

Minder dan de helft van degenen die vorig jaar CDA stemden zou dat nu opnieuw doen. Van de CDA-stemmers vindt 70 procent dat Mauro een verblijfsvergunning moet krijgen, maar wil nog niet de helft dat de partij ook daadwerkelijk dat standpunt inneemt. Bijna een kwart (24 procent) van de CDA-stemmers vindt dat de hele fractie tegen een verblijfsvergunning voor Mauro moet stemmen.

Verder vindt 28 procent dat negentien fractieleden tegen moeten stemmen en de ‘dissidente’ CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan voor. Als zij voor stemmen, is dat waarschijnlijk precies genoeg voor een Kamermeerderheid die een verblijfsvergunning wil.