Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkeer en infrastructuur

Het Blauwe Bord is dood, leve de Blauwe Bord-app

Screenshot van de Blauwe Bord-app via de iPad.

Voor iedereen die ‘m mist is er nu een digitale replica van het mechanisch aangestuurde informatiebord in de stationshal van Utrecht Centraal. Deze Blauwe Bord-app voor de iPad is door de NS zelf gemaakt. Helaas is er (nog) geen Android-versie.

Het iconische bord wordt dit weekend ontmanteld in het kader van de verbouwing van het station. Volgens de makers ververst de app “door het ritselende en blikkerige geluid van de lamellen” veelvuldig de reisinformatie. Net echt.

Kenmerkend was het zacht ritselende en blikkerige geluid van de rollende ‘lamellen’ tijdens het veelvuldig verversen van de informatie. Na 23 jaar trouwe dienst is het Blauwe Bord nu met ‘pensioen’ en zal het in de toekomst in het Spoorwegmuseum worden tentoongesteld.

Het Blauwe Bord maakt voor de data gebruik van de NS API, vrij toegankelijk voor alle softwareontwikkelaars. Voor moderne en volledige reisinformatie op je mobiele apparaat verwijzen de Spoorwegen u graag naar de Reisplanner Xtra.