Geen wapenstilstand, Israël en Palestijnen hervatten aanvallen

Een verbrande auto in Ashdod nadat daar een raket uit Gaza insloeg. Foto Reuters / Nir Elias

Na een dag van escalerend dodelijk geweld hebben Israël en in Gaza gevestigde Palestijnse militanten vandaag vergeldingsaanvallen op elkaar uitgevoerd. Egypte laat weten dat het zonder succes heeft geprobeerd een staakt het vuren tussen de partijen te bereiken.

Negen militanten en een Israëlische burger werden gisteren gedood bij gewelddadigheden die eerder deze week begonnen met een raketaanval. De gevechten gingen vannacht door. In de vroege ochtend vuurden Palestijnen tien raketten af op Israël. Israëlische vliegtuigen vielen volgens het leger zes bases van militanten aan.

In drie gevallen ging het volgens het leger om terreinen waarvandaan raketten werden afgevuurd. Ook werd een tunnel aangevallen die door bewapende mannen zou zijn gebruikt. Bij sommige aanvallen volgden volgens het leger meerdere exlosies. Dat zou erop kunnen wijzen dat een wapenopslag is getroffen.

Scholen en universiteiten gesloten

Voor zover bekend zijn aan beide zijden vooralsnog geen nieuwe doden of gewonden gevallen. Uit voorzorg zijn Israëlische scholen op minder dan veertig kilometer van Gaza gesloten. Ook de Ben-Gurion Universiteit in Beersheba en andere universiteiten zijn gesloten. De universiteiten zouden vandaag het academisch jaar openen.

In Gaza durfden militanten zich eerder deze maand na de gevangenenruil met Israël zonder masker op straat te vertonen, maar nu zijn ze nergens meer te bekennen. Hamas heeft het aantal politieagenten op straat teruggebracht uit vrees dat de agenten worden aangevallen door Israëlische vliegtuigen.

Tevergeefse poging Egypte wapenstilstand te organiseren

Egypte heeft volgens persbureau AP geprobeerd een staakt het vuren te organiseren, maar de strijdende partijen stemden daar niet mee in. Voor zover bekend zijn militanten van Hamas niet bij de aanvallen betrokken. De acties zijn tot nu toe opgeëist door kleinere partijen. Israël houdt Hamas echter wel verantwoordelijk voor al de aanvallen die vanuit Gaza worden georganiseerd.

    • Jules Seegers