Explosie in illegale kolenmijn China eist 29 levens

hengyang kolenmijn china explosie Reddingswerkers wachten bij de ingang van de kolenmijn in Hengyang. Foto AP / Xinhua

In het Chinese Hengyang zijn gisteravond 29 mijnwerkers om het leven gekomen na een gasexplosie. De kolenmijn was illegaal geopend nadat een vergunning eerder dit jaar werd ingetrokken omdat gevaarlijke gassen niet werden afgevoerd.

Vijf mijnwerkers werden gered, een wist te ontsnappen via een luchtkanaal. Volgens de veiligheidsinspectie vond er een grote explosie plaats in de door de staat beheerde mijn in de provincie Hunan. Er zou op 250 meter diepte gas ontvlamd zijn nadat er vonken vrijkwamen door machinale werkzaamheden.

De mijnen in China staan te boek als de gevaarlijkste ter wereld. De grote vraag naar kool doet beheerders veiligheidsvoorschriften omzeilen. Het aantal illegale mijnen in China slinkt; per jaar sterft nog maar een derde van de 7.000 doden die in 2002 werden gemeten, meldt AP.


Grotere kaart weergeven

    • Jules Seegers